HOLLOLAN VOIMISTELU RY

Jokaisella lapsella on oikeus harrastaa

23.1.2020

Hollolan kunta tukee yhdessä paikallisten liikuntaseurojen kanssa lasten ja nuorten liikuntaa.


Hollolan Voimistelu ry on mukana Hollolan kunnan organisoimassa hankkeessa, jolla tuetaan perheiden 7–15-vuotiaiden lasten ja nuorten liikunnan perustoimintaa eli viikoittaista harrastamista seuran ohjatussa liikuntatoiminnassa.

Aluehallintaviraston myöntämällä avustuksella edistetään yhdenvertaisia, tasa-arvoisia ja saavutettavia harrastusmahdollisuuksia hollolalaisissa liikuntaseuroissa. Avustuksen tarkoituksena on mahdollistaa liikuntaharrastuksen aloittaminen tai jatkuminen perheen taloudellisista haasteista huolimatta sekä pitää lapset ja nuoret mukana seuratoiminnassa. Taloudellisiksi haasteiksi voidaan lukea mm. äkillisesti muuttunut työ- tai perhetilanne, sairaus tai muut toimeentuloon vaikuttavat asiat.

 

Hankkeessa on Hollolan Kunnan lisäksi neljä paikallista liikuntaseuraa; Hollolan Voimistelu ry:n lisäksi mukana ovat Salpis ry, LASB ja Hollolan ampumaurheilukeskus HAUK ry. 

Tutustu seurojen tarjontaan ja lähetä hakemus suoraan sille seuralle, jonka toimintaan hakemus liittyy.  Hollolan Voimistelu ry:ltä voi hakea tukea joko kevätkaudelle 2020 tai seuraavalle toimintakaudelle 2020-2021. Avustus on enintään 50€/kk/lapsi tai nuori. Tukea voidaan myöntää Hollolassa asuville lapsille ja nuorille.

 

Hollolan Voimistelu ry:tä koskevat lisätiedot ja vapaamuotoiset hakemukset:

Hollolan Voimistelu ry:n puheenjohtaja Sari Virtanen p. 040 553 9686 tai 

sarim.virtanen@phnet.fi. Hakemukset käsitellään luottamuksellisesti.

Seurassamme - 4. Perheliikunta

19.11.2019

Kaikki varmasti tuntevat suositukset, jonka mukaan päivittäin olisi hyvä kokoontua ruokapöydän ääreen koko perheen voimin. Me Hollolan Voimistelussa kannatamme paitsi tätä ajatusta, myös koko perheen yhteistä harrastusta tai muuta yhteistä puuhastelua. Pihapelit omassa pihassa tai naapurustossa, perjantai-ilta lautapelien äärellä, hiihtolenkki termarikaakaoineen, leffailta sohvan nurkassa, laskettelureissu lähirinteeseen… Mahdollisuuksia on lukematon määrä! Yhteisen tekemisen ei missään nimessä tarvitse olla erikoista tai kallista. Itse asiassa mitä pienempi lapsi, sitä arkisemmat puuhat sopivat perheen yhteiseksi puuhasteluksi. Alle kouluikäinen ilahtuu aivan tavallisista asioista pyykinripustuksesta alkaen, kun pääsee tekemään sitä aikuisen kanssa yhdessä. Muutaman vuoden ikäinen lapsi harvoin tarvitsee vielä ikiomaa harrastusta eikä ohjattu harrastus ole millään lailla välttämätön perheenkään kannalta, mutta viikko-ohjelmaan aikataulutettuna sellaiseen tulee ehkä lähdettyä helpommin kuin omatoimiselle metsäretkelle tai uimahallireissuun.

Hollolan Voimistelussa on vuosien saatossa tarjottu perheliikuntaa lähinnä pienten lasten ja aikuisten yhteiseksi harrastukseksi, mutta viime vuosina olemme laajentaneet perheliikuntatarjonnan koskemaan myös kouluikäisiä. Useimmat pikkukoululaiset nauttivat aikuisen ja lapsen yhteisestä harrastuksesta siinä missä taaperotkin! Ymmärrämme täysin, kuinka näppärää on ehtiä käydä vaikkapa ruokaostoksilla lapsen harrastuksen aikana, mutta voisiko yhteinen harrastus korvata pari muuta menoa jolloin aikaa vapautuisi myös muuhun?

Kaikki perheliikuntaryhmämme ovat hyvin matalan kynnyksen ryhmiä, joissa vanhemmille ei ole pääsyvaatimuksia. Jos vaikkapa palloilu ei ole koskaan ollut sinun juttusi, voisiko se olla erilaista lapsen kanssa yhdessä tehtynä? Vaikka et olisi koskaan innostunut tekemään kuperkeikkoja, haluaisitko ehkä nähdä miten lapsesi ottaa homman haltuun? Toivomme toki, että aikuisetkin tulevat tunnille farkkujen sijaan verkkareissa mutta emme oleta tai edellytä, että pitäisi hallita koripallosäännöt tai taipua kärrynpyörään.

Perheliikunnan ei tarvitse olla isän/äidin ja lapsen yhteinen harrastus, vaan mukana voi olla vaikkapa kummi tai isovanhempi. Aikuisen ei myöskään tarvitse olla joka tunnilla sama, vaan lapsi voi osallistua vaihtelevasti kenen tahansa tutun aikuisen kanssa. Tässäpä siis vinkki pukinkonttiin tai synttärilahjaksi – miten olisi osallistuminen lapsen kanssa perheliikuntatunnille kerran viikossa?

Hollolan Voimistelun perheliikuntakalenteriin kuuluu toimintakaudella 2019-2020 perheliikuntaa Salpahallissa kahdessa eri ryhmässä (alle kouluikäiset lapset ja n. 4-8v. lapset) sekä Kalliolassa Kalliolahallilla. Kaikissa näissä ryhmissä tutustutaan monipuolisesti erilaisiin tapoihin liikkua mm. temppuratojen, palloilun, leikkien ja pelien muodossa. Lisäksi Tiilikankaan koululla kokoontuu perhepalloiluryhmä, jossa aikuiset ja n. 5-8v. lapset pääsevät harjoittelemaan palloilun perustaitoja ja tutustumaan erilaisiin maila- ja pallopeleihin ja –leikkeihin.

Täysin uutena juttuna järjestämme kuluvan kauden aikana muutaman Perhesunnuntain, joissa pääsee tutustumaan erilaisiin lajeihin koko perheen voimin. Saimme S-ryhmän järjestämässä Kannustajat-kilpailussa viime kesänä hienosti asiakasomistajien ääniä ja sitä kautta tukea perheliikunnan järjestämiseen, joten tapahtumat ovat maksuttomia sekä avoimia kaikille riippumatta siitä, oletko Hollolan Voimistelun jäsen. Ensimmäinen Kannustajat-tuesta rahoitettu perheliikuntatapahtuma järjestetään su 1.12. Tiilikankaan koululla. Lisätietoja Facebookissa, Instagramissa (@hollolanvoimistelu) ja nettisivuillamme holvo.fi. Tervetuloa!

p.s. Hallituksemme jäsenten perheharrastuksiin kuuluvat mm. luistelu, maastopyöräily, sulkapallo, kalastus, lauta- ja korttipelit, sähly, hiihto, lukeminen, pihapelit, lumilautailu ja laskettelu, mökkeily, uinti, retkeily ja jalkapallo. Mitä sinun perhe harrastaa?

 

Telinetaitoja ja kehonhallintaa

5.11.2019

Temppukoulu eli Temppis on liikuttanut neljännesvuosisadan aikana satoja, ellei tuhansia hollolalaisia lapsia. Vanhemmat ovat nähneet lasten riemun ja oppimisen ilon, sekä kuulleet lasten kertomana kaikista niistä hauskoista harjoituksista trampalla, airtrackilla, puolapuilla, köysissä ja matolla.

Kuinka monella tavalla voikaan kieriä, pyöriä, hypätä, oppia kärrynpyöriä ja käsilläseisontaa, kehonhallintataitojen kehittyessä samalla ihan huomaamatta. Monet isät ja äidit ovat varmasti myös miettineet, miten mukavaa olisi mennä mukaan saliin ja nauttia liikunnasta lasten lailla - yhdessä, kokeillen, kehittyen ja oppien. Tästä ajatuksesta HolVon johtokunta lähti pari vuotta sitten kehittämään uudenlaista, telinetaitoihin ja kehonhallintaan keskittyvää aikuisten ohjattua liikuntaryhmää.

Ryhmän perustamisen jälkeen pieneksi, tosin positiiviseksi ongelmaksi koitui ryhmän nimi. Tuntia ei haluttu lokeroida minkään tietyn lajin alle, koska sisältö on monipuolista ja erilaisia lajeja yhdistelevää. Telinevoimistelun, parkourin, akrobatian, kehonpainoharjoittelun ja sirkuksen sisällöissä on paljon päällekkäisyyksiä, mutta mikä se näitä kaikkia yhdistävä tekijä on? Pitkällisen pohdinnan tuloksena ryhmä on viralliselta nimeltään Telinetaitoja ja kehonpainoharjoittelua, mutta ainakin meidän HolVolaisten puheissa Aikuisten Temppis on hyvin yleisesti käytössä oleva nimitys.

Aikuisten Temppiksen ytimenä on ohjaajatiimi, jossa omien alojensa osaajat antavat panoksensa. Vahvan sirkustaustan omaava Lotta, Parkourin mestari Otto sekä lukemattomia erilaisia liikuntaryhmiä ohjannut Tytti mahdollistavat monipuolisen tavan treenata. Kausittain vaihtuvat teemat tuovat treeniin oman lisänsä, pitävät harjoittelun mielenkiintoisena ja mahdollistavat konkreettisen tavan seurata omaa kehitystään. Osallistujien toiveitakin pystytään huomioimaan ja ilahduttavaa kyllä, tässä ryhmässä ohjaaja saa usein välitöntä palautetta siitä mikä oli kivaa ja mitä halutaan tehdä uudelleen.
Marraskuun ajan Aikuisten Temppiksessä on teemana käsilläseisonta. Jokaisella tunnilla tehdään myös muuta, mutta toistojen ja monipuolisten harjoitteiden kautta haetaan varmuutta käsilläseisontaan. Ennakkotaitoja ei tarvitse olla, sillä käsilläseisonnasta löytyy jokaiselle sopiva versio. Käsilläseisonnalle ei ole yläikärajaa ja se soveltuu kaiken tasoisille liikkujille, sillä sitä voi harjoitella lukemattomilla eri tavoilla - aluksi vaikkapa jumppapallon avulla. Et ehkä koskaan elämässäsi erityisesti tarvitse käsilläseisontataitoa, mutta miksipä et haastaisi itseäsi kokeilemaan - samalla ilolla ja innolla kuin lapsi, joka on juuri oppinut tekemään kärrynpyörän. Ja sitä paitsi, käsilläseisonta kehittää mm. olkapäiden voimaa ja liikkuvuutta, kehonhallinnasta puhumattakaan.

 

Aikuisten Temppiksen, kuten muidenkin kauden 2019-2020 liikuntaryhmien tunnit alkoivat syyskuussa, mutta mukaan ehtii vielä. Voit ilmoittautua jäsenrekisterin kautta mukaan tai tulla kokeilemaan ilman ennakkoilmoittautumista 5€ kertamaksulla. Aikuisten Temppis kokoontuu Salpahallilla tiistaisin klo 18.20-19.30. Kausi jatkuu kevääseen 2020 asti vaihtuvin teemoin. Tammikuussa keskitytään eteenpäin pyöriviin liikkeisiin (kuperkeikat, volttien kehittely).

 

Seurassamme - 3. Ohjaajat

25.7.2019

On taas se aika vuodesta, kun liikuntaseuroissa ympäri Suomen viimeistellään tulevan kauden lukujärjestyksiä ja rekrytoidaan viimeisiä ohjaajia –

näin myös meillä. Toki suuret linjat ovat selvillä jo aiemmin, mutta hienosäätö jatkuu usein aivan kauden alkuun saakka. Viime kaudella seurassamme työskenteli 37 ohjaajaa, ja tulevan toimintakauden ohjaajamäärä tulee olemaan samaa suuruusluokkaa.

 

Kaikki ohjaajamme tekevät yhtä arvokasta työtä, mutta haluamme nostaa esille erityisesti nuoret ohjaajamme, jotka koulun ohella hoitavat hienosti ja vastuuntuntoisesti ohjaustyönsä. Meillä on vuodesta toiseen ilo saada palkata reippaita ja liikunnallisia nuoria, joista osa aloittaa ohjaamisen heti yläkoulun alussa ja pysyy seurassamme useita vuosia. Olemme monelle nuorelle ensimmäinen työnantaja ja olemmekin erittäin ylpeitä voidessamme työllistää paikallisia nuoria reiluilla työehdoilla.

 

Onpa kyseessä 14-vuotias apuohjaaja tai kokenut liikunta-alan konkari, ohjaajiamme koskevat samat edut ja velvollisuudet. Teemme kaikkien ohjaajiemme kanssa kirjallisen työsopimuksen, ja maksamme tuntipalkkaa ihan jokaiselle. Vuosittain kirjoitetaan myös työtodistukset kaikille. Varsinkin nuoret ohjaajamme saavat arvokasta kokemusta tulevaa työelämää varten huolehtiessaan tuntilistojen täyttämisestä ja verokorttikoukeroista, puhumattakaan itse työkokemuksen karttumisesta. Toimimme myös mielellämme suosittelijoina kesätyötä hakeville nuorille.

Säännöllinen palkka ja työkokemuksen kertyminen eivät suinkaan ole ainoat etumme ohjaajillemme. Kauden alussa järjestämme kaikille yhteisen perehdytyksen ja vuoden mittaan koulutamme ohjaajia tarpeen ja innokkuuden mukaan. Ohjaajat saavat myös käydä seuran omilla tunneilla veloituksetta. Järjestämme lisäksi syys- ja kevätkauden lopuksi päättäjäiset, joiden ohjelma vaihtelee. Ohjaajamme ovat rohkeaa ja kokeilunhaluista sakkia, sillä viime vuosien seikkailupuistokäynnit, kalliolaskeutuminen, tankotanssi, tramppapuisto ja seinäkiipeily ovat keränneet paikalle ison joukon osallistujia.

 

Julkaisemme silloin tällöin työnhakuilmoituksia mol.fi:ssä, mutta useimmat ohjaajamme ovat päätyneet HolVoon töihin puskaradion kautta. Tällä hetkellä useimmille ensi vuoden tunneillemme on jo valittu ohjaajat, mutta temppukoulu- ja telinetemppuiluohjaajien hakulomake on auki vielä heinäkuun loppuun asti. Lomakkeen pääsee täyttämään alla olevasta linkistä, ja täyttäminen onnistuu helposti millä tahansa mobiililaitteella. Oma telinevoimistelu- tms. kokemus ja/tai ohjauskokemus ovat luonnollisesti eduksi, mutta eivät välttämättömiä.

https://www.kyselynetti.com/s/de56e2b

Ohjaajamme ehtivät tulla jumppareille vuosien mittaan tutuiksi ja iloksemme ensi kaudellakin moni vanha tuttu ohjaaja jatkaa. Toisaalta vaihtelukin virkistää, ja on kiva saada joukkoomme uusia kasvoja. Pian on valmista ja kausi voi alkaa – tervetuloa tunneillemme!

Jotain uutta, jotain vanhaa...

16.7.2019

Tiedättehän vanhan hääperinteen, jossa mukana on oltava "jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain sinistä"?

Sanonta sopii mainiosti myös meille, sillä pian alkavalla HolVon toimintakaudella on tarjolla näitä kaikkia. Lastenliikunnan suosikit Temppis, Telinetemppis ja Showtanssi ovat vanhoja tuttuja ryhmiä, mutta nekin uudistuvat jatkuvasti. Saleihin hankintaan uusia välineitä, ohjaajia koulutetaan ja tuntisisältöjä uudistetaan,  jotta niin pienet kuin isommatkin liikkujat pääsevät turvallisesti treenaamaan tärkeitä perusliikunnan taitoja omissa ikäryhmissään ja löytämään liikunnan ilo.

HolVo pyrkii tuomaan jokaiselle toimintakaudelle myös jotain uutta, eikä tämä syksy tuo poikkeusta tähän perinteeseen.

Aikuisten liikuntaryhmiin saamme uusia ohjaajia, kun Circuitin ja Kahvakuulan ohjaajana aloittaa Henna Lankila. Lisäksi toteutamme seuran naisjäsenten pitkäaikaisen toiveen höntsäpalloilusta, eli hyvän mielen ohjatusta harrastepalloiluryhmästä jossa valmentaja ei huuda kentän laidalla ohjeita vaan pelaa, pitää hauskaa ja hikoilee muiden mukana. Futista, säbää, korista vai lentistä - lajitoiveita saa ja kannattaa esittää. Ohjaajana aloittaa monille jo ennestään tuttu Sari Anttonen.

Jotain lainattua?

Pilateksen kehitti 1900-luvun alussa Joseph Pilates ja näitä oppeja myös Antti Tikkanen käyttää ohjatessaan HolVolle Pilatesta.  Pilates on kehonhallintatekniikka, joka vahvistaa keskivartalon syviä lihaksia, syventää hengitystä ja opettaa liikkumaan fysiologisesti oikein.

Toimintakaudella 2019-2020 tarjolla on yhteensä huimat 23 eri liikuntaryhmää kolmessa eri kategoriassa. Tutustu lastenliikunnan, perheliikunnan sekä aikuisliikunnan lukujärjestyksiin ja löydä itsellesi tai lapsellesi uusi liikunnallinen harrastus.

Ja muistathan, että HolVolaiset tunnistat  aina turkoosinsinisistä paidoista.

Seurassamme - 2. Seuran historia

31.3.2019

Aerobicia uimahallin peilisalissa, Bailatinoa Ylikartanon päiväkodin salissa, keppijumppaa liikuntahallilla, steppiä lukiolla. Kuulostaako tutulta?

Siinä tapauksessa olet mitä luultavimmin ollut jo kymmenisen vuotta sitten mukana seuramme toiminnassa. Poiminnat ovat vuosilta 2008-2010, jolloin seuramme oli n. 15 vuotta vanha ja lajivalikoima erityisesti aikuisten tunneilla melko erilainen kuin tänä päivänä.

 

Hollolan Voimistelu ry:n tarina alkaa 26 vuoden takaa, maaliskuulta 1993. Tuolloin seuran perustamiskirjan laativat Elina Juurinen, Markku Tähtinen ja Raija Eilamo. Syksyllä 1994 pyörähtivät käyntiin ensimmäiset tunnit, ja alkuun painotus oli erityisesti lasten liikunnassa. Tenavajumppa ja telinevoimistelu ovat kuuluneet valikoimaan alusta alkaen, ja vaikka nimet ovat hieman muuttuneet, on Hollolan Voimistelun ytimessä edelleen lasten temppistunnit. Kuinkahan monta hollolalaista lasta on vuosien saatossa aloittanut liikuntaharrastuksensa temppukoulusta?

Lasten tuntitarjonta laajeni 2000-luvun aikana showtanssin suuntaan, ja 2011 kuvioihin tuli parkour.

Kuluvalla toimintakaudella 2018-2019 liikutamme reilusti yli 300:a lasta, kun kaikki lasten tunnit ja perheliikuntatunnit lasketaan yhteen.

Hieno luku, eikö vaan!

 

Seuramme vetonaula ja runko on aina ollut lasten temppukoulutunnit, mutta jo pitkään olemme panostaneet yhtä lailla aikuisten liikuntaan. Aikuisten liikuntatrendit muuttuvat melko nopeasti, joten mekin olemme tuoneet jutun alussa mainittujen aerobic- ja keppijumppatuntien tilalle uusia lajeja – edellisiä yhtään väheksymättä! Tanssituntien puolella Zumba räjäytti potin joitakin vuosia sitten, ’jumppa’ on vaihtunut ’treeniksi’, kehonhuoltoinnostus kulkee sykleissä ja askelsarjat on korvattu toiminnallisella treenillä. Toiminta on kaikin puolin muuttunut ammattimaisemmaksi, vaikka talkoovoimin toimiva voittoa tavoittelematon yhdistys olemmekin.

 

Haistelemme koko ajan liikuntamaailman tuulia ja tarkkailemme eri tuntien suosiota. Yksi viime vuosien suuntauksista on ollut perheiden halu liikkua yhdessä, mikä on mahtava juttu! Olemmekin laajentaneet viime vuosina perheliikuntatarjontaa ja venyttäneet voimisteluseuran tuntipalettia myös palloilun suuntaan. Eivätpä ehkä perustajajäsenet arvanneet vuonna 1993, että tarjoaisimme jossain vaiheessa myös perhepalloilua, ja onpa koko perheen tanssituntikin välähtänyt joskus suunnitelmissa. Aikuinen-lapsi-jumppa on ollut seuramme perustunteja alkuvuosista alkaen, ja osa viime vuosien ohjaajistamme onkin aloittanut sieltä oman jumppauransa.

 

Nyt 25. toimintavuoden päätteeksi voimme todeta, että seurassa kaikki hyvin! Viime vuosien jäsenmäärä, reilut 400, on osoittautunut sopivaksi ja kasvamisen sijaan panostamme monipuoliseen lajivalikoimaan, perheiden liikuttamiseen, ohjaajien kouluttamiseen ja ennen kaikkea hyvän fiiliksen jakamiseen. Huvia, hikeä ja hyvää mieltä olkoon ohjenuoramme tästä eteenkin päin!